Monday, December 1, 2008

Taiping... Pandan Jaya... Cyberjaya

Salam semua..

Lama dah post citer.. dan taktau nak post citer ape.. aku post citer camne aku leh dtg keje sini.. dan tinggal kat sini....

Inilah kisah macam mana aku terpelanting ke cyberjaya…

Taiping…
Aku org taiping.. actually area Batu Kurau… study kat taiping…. Abis study keje jap kat kolej yg aku study tu.. nama kolej CITI.. skrg dah bankrupt pon.. asal balik tepen kalau tgk aku gelak jer.. heh heh heh. tp memandangkan boss dia asyik tak bayaq gaji saja.. aku pon tak tahan… lepas tu member aku marhani.. aku panggil mahan je.. dia laa kata mai laa KL.. keje kat KL byk.. Ayah aku mmg tentang abis-abisan laa mmg kene marah gila2 laa.. tp biasa laa anak dia kan degil… lgpon mak aku izinkan.. walaupon aku tau ati dia berat sgt nak lepas.. aku tau kenapa sbb depa pikir KL ni teruk (mmg teruk pon.. actually KL tak teruk.. org2 dia teruk :p) .. depa takut aku terpengaruh kot.. tp satu je aku bgtau kat mak aku.. aku kata .. pokok pangkalnya hati kita.. kalau niat nak dtg keja.. mmg keja laa.. dan pandai jaga diri dan maruah..tu jer.. terima kasih sbb dia percayakan aku… lama2 ayah aku pon takleh kata apa… tp sebab utama aku nak pi sgt keja KL.. sbb aku nak lupakan kisah2 sedih aku kat taiping…. Berbekalkan RM50 saja… tolak tambang bas RM16 masa tu laaa skrg dah harga lain dah.. aku pon berhijrah le kat KL.. bermulalah hidup baru….

Di Pandan Jaya
Sampai KL… mahan ngan pakwe dia masa tu danz (skrg dah jadi laki :d) dtg jemput aku kat pudu.. naik kancil danz… so ok laa.. aku tggu punya tggu.. sampai laa depa… depa?? Aku tgk penuh pulak kancil tu… aku kenal mahani ngan danz je… pastu + 2 org yg aku tak kenal.. tp skrg dah kenal laa (hahahaha)… pakku n badang a.k.a boy.. badang drive… pakku co pilot.. y dok kat belakang.. aku, mahan n danz… boleh imagine dak? Hahahahaha…
Umah sewa mahan kat pandan jaya.. dekat sgt ngan LRT pandan jaya.. sampai LRT lalu tu buleh dgr laa dia punya alert masa nak tutup pintu tuh.. :d … blok depan umah bebudak 513D tak silap aku… kawan2 mahan laa ni.. aku kenai depa pon melalui mahan..

Bab makan… mesti musykil kan.. mana aku dpt duit.. kata ada rm50 jaa.. tolak tambang bas lagi rm16.. maksudnya rm34 je aku ada.. tau la kan makanan kat KL.. harga jauh beza dr tepen :d.. nak tau camne aku makan?..keje takde lagi nih.. jawapannya… mahani laaa sponsor makan… sbb dia keja kat SUBWAY… sib baik di keje tpt makan? Kalau keje kedai kasut??.. mau makan kasut aku tiap2 ari.. sedap pulak kalau teringat SUBWAY… tp dulu mmg rasa nak muntah dah ari2 aku makan subway :d.. mahan keje situ.. so dpt meal free.. dia bawak balik kat aku laa.. aku makan sehari sekali je.. sandwich tu jerk…huhuhu…

Tp kalau memalam.. lepak mamak.. kire utang laa kat mahan.. aku janji dpt keje aku bayar..:)… tp mmg aku berterima kasih sgt kat mahani… mase tu.. danz pon… derang byk tolong aku.. mekasih yer mahan.. jasamu ku kenang. Tp rezeki aku agak murah… seminggu dok KL aku dah dpt keje kat American express (AMEX) as a data entry kat Well tower, jalan raja chulan. Mahan gak…. Bawak aku gi agency pekerjaan :p.. nama MANPOWER.. walaupon bulan2 dia potong rm300 duit aku (tak guna punya agency)..walaupon aku keja kat AMEX tp gaji aku agency yg bayar.. AMEX bayar kat agency.. agency bayar aku.. tp drpd takde lebih baik laa ade keje.. aku bayar balik utang mahan..:) so bermula laa kehidupan kat KL…
Umah kat pandan tu ramai.. tak silap aku 8 org kot…aku .. mahani… nani… eagle.. kak zu..sue.. kak ape ntah lagi 2 org tu.. itu fasa 1.. fasa 2 dah masuk maksu.. kak pah… pastu kadang2 ade gak yg dtg lepak sekali.. kawan kolej derang.. cam manja.. sape lagi ntah..:p… ade 3 bilik.. 2 bilik je pakai utk tdo… bilik kecik tu letak brg2 jerk.. ade yg tdo dlm bilik.. ade yg tdo kat hall depan TV jerk…aku tdo dlm bilik sbb aku penakut.

Aku pi keja naik bas metro no 30.. intrakota no 60 & 62 (skrg dah jadi rapid KL).. dr pandan jaya ke jalan raja chulan.. kalau tak jamm dlm 20 min je.. tp dah jamm sejam lebih.. penah 2 jam pon ade… bas dah macam sardine.. aku benci! Aku benci!... kadang2 tunggu bas punya lama sekali tak berenti sebab penuh sgt… tiap2 ari aku doa dpt keje tempat lain yg aman.. takde jammm…… (tak sangka termakbul.. Alhamdulillah…. bace citer seterusnya camne leh termakbul..).
Malam biasanya makan mamak kat bawah umah tu jer.. makan ramai2 bayar sorang2 :p.. mase tu laa aku kenal kawan2 mahan.. mmg stok2 boleh buat suami hahaha..(kitaorg gelar camtu)… baik bebudak ni.. jenis..suka tolong kawan.. tak amik kesempatan.. betul2 kawan punya.. tak isap rokok.. tak kaki pompuan… (yg aku tau laaa :p).. ok depa nih.. mase tu le aku kenal…danz, husin..(opis aku skrg), pakku (opis aku skrg).. amin a.k.a comot (opis aku skrg).. man (opis aku skrg)… aikkkk semua 1 opis??? Ape kesss??? Hahahaha… pastu dol… josh… tupac… faisalir.. badang… itu yg aku kenai je laa.. tp yg close sket danz, pakku.. amin.. husin n man (mungkin sbb 1 opis kot).

6 bulan aku dok pandan jaya, Masa tu… husin, pakku n amin dah keje MMU.. tp husin n amin kat MMU Melaka..pakku n danz mmu cyber tp dept lain2… so danz citer mmu nak pakai graphic artist.. dia suh laa apply.. jeng jeng.. aku buat laa resume.. experience mmg zero laa bab2 graphic ni walaupon bgd sains computer :p.. so antar je laa resume… mana tau ade rezeki.. dgr derang citer cam best jerk keje situ :p…. pastu kene panggil interview… 2 minggu sebelum interview.. danz ngan man ajar aku flash… kire mmg zero nih.. sbb ade test nanti pakai flash.. aku pon belajar laa basic flash.. buat animation sket2.. scripting sket2.. so sampai laaa ari interview + test tu.. aku pi cyberjaya naik teksi ngan ina, man & tepet… kene rm50 tambang teksi tu.. dan mase tu aku rase jauh gila cyber .. (mmg jauh pon).. dah le kawasan dia kosong.. takde bagunan….skrg je dah banyak… dulu MMU jerk .. masa ni 2002.

Sampai MMU cari stad.. lepak kat bilik menunggu.. kami 4 org.. + 2 org lagi (pian & essey)… utk fight position graphic artist tu.. cmead nak 4 org je dr 6 tu. So dah interview.. kene test.. 2 kali test.. ampess… kene lukis poster.. pastu kene pakai flash buat animation n scripting.. aku mmg praktikkan apa yg diajar oleh man n danz 2 mggu lepas hahahahaha….. dengan harapan dapat le keje nih….

Pastu kembali laa kehidupan kat pandan cam biasa.. keje kat amex… pastu danz citer 4 org dpt keje.. tggu surat… mase tu Tuhan je tau betapa hepinyer aku J… kan aku idam tempat yg aman.. takde kete sgt.. takde jammm :……. Dpt kat cyber mmg takde kete sgt pon mase tu.. toksah kata takdak kete.. nak nampak org pon susah :d… mmg macam padang jarang padang terkukur.. semata2 MMU jerk. Yg dpt keje tu… aku .. man…. Pian dan essay… tepet n ina takde rezeki.. takpe len kali cuba lagi….
MMU cyberjaya campus

Ari pertama start keja… aku naik bas dr pandan jaya ke cyber.. terpaksa ulang alik sbb takde bilik lg kat mmu. 1 jam perjalanan.. tp sbb bas bukan aku punya.. aku kena laa ikut jadual dia.. aku kuar umah kul 6… keje masuk kul 8.30… aku terpaksa ulang alik selama seminggu… so bila HR kata dah dpt tp tak kasik kunci lagik… aku pon pindah tumpang bilik akak…erm… akak… lupa laa pulak nama akak tu .. huhuhu.. tumpang bilik dia 5 ari kot pastu dpt kunci.. aku pindah bilik aku tingkat 1…bilik paling kecik… kalau skrg aku tgk leh sesak napas.. dulu ok pulak J.. disitulaa bermula segalanya….dr bilik kecik pindah bilik tgh.. sampai le bilik master.. so utk sesape nak info tentang size size bilik.. tanyalah aku..

Aku takde kawan.. budak umah aku pon aku tak kenal… sbb semua jenis pi keje balik keje dok dlm bilik memasing.. erm.. memula agak sunyi laa.. sbb aku ni jenis suka berkawan.. takpe laaa.. so kawan aku masa tu budak2 opis aku… dah semuanya laki :p bukan sbb aku gatai.. tp sebab aku sorang je pompuan.. GA… so dgn depa je aku kawan.. kuar makan waktu lunch… Cuma ada sorang kakak tu.. kak aida… masa tu tak kenal sgt, dia pon diam je.. aku pulak takut laaa nak sembang.. lgpon dia post lain.. thn ke-2 baru aku kawan ngan budak umah aku.. sbb tetiba dia ajak aku gi main netball… aku join je laaa. Pastu dr netball ke volleyball.. aku main tuk sukan TM.. pegi panjat gunung etc.. pegi tgk wayang ramai2.. main futsal.. bowling.. zaman tu laaa.. zaman paling best J….. mase tu aku tumpukan keje …n kawan2.. aku takde pakwe so takde sape amik tau hal aku… (walaupon aku suke tgk sorang mamat tu.. tgk je laa..). Aku tau batas aku… paling kuat tgk wayang je.. tu pon ramai2… heheheeh.. dan apa yg aku buat mak aku tau.. kan mak kan?..

Semua yg pegi Gunung Stong..

Masa sampai puncak

Dipendekkan citer… sampai laa skrg aku keje MMU.. dr contract sampai permanent.. dept aku nama CMED.. pastu bile merge ngan IBDP… nama jadi CMEAD… mse ni dpt kawan baru nama fadh :p..pastu baru le kenal melor.. fara.. wawa.. etc.. skrg dept aku nama MPU pulak… esok taktau nama ape….

FCM- opis aku dlm bagunan nih.

Antara rakan2 opis.. rami lagi nih.. nih mase RAYA 2007

Skrg aku masih di MMU.. dah kawen dah pon… umah di sri kembangan… nampaknya… di sri kembangan le kot.. aku sampai tua.. selagi MMU tak buang aku.. aku keje sini je laaa…. Hehehehehee

1 comment:

landkeeper said...

i pun org taiping, keje kolej citi jap time 2002 lepas grad from mmu melaka. hehe... tgh nk track balik lecturer2 lain yg i kenal time kat kolej citi dulu. but ramai yg dah tak ingat la nama. i pernah practical kat mmu cyber 2001. gud luck!