Thursday, February 21, 2013

Bora Bora Island

Salam semua....

Amacam tajuk gempak tak?? mcm dah sampai sana kan kan kan?... oooo itu tajuk jer.. jgn tertipu lak. Alkisahnyer.. aku mmg teringinnnn ya amat2 pegi situ... TAPI... mungkin dlm mimpi je kot.. huhu..  so alang2 takleh nak pi... saje buat posting ni nak sejukkan ati.. lgpon mode skrg... mode "verangan".. mari verangan ye kawan2...

Aku ni mmg suke alam2 semulajadi yg shantek2 cam nih.. especially laut... bunyik ombak.. pasir pantai yg putih.. air yg jernih2.. wahhh bestnyaaa... dlm dok google2.. terjumpa laa pulau idaman hati nih.. Subhanallah.. cantikkk sgt... itu baru tgk gamba... kalau betul jejak kaki kat situ mau pengsan... sungguh indah.. cantik.. Indahnya ciptaan Allah... :) Tak lain tak bukan... Bora Bora Island.. (sama mcm tajuk tu.. hehehe bg nampak ade kaitan sket ngan tajuk hahahaha)..

Meh share sket info pasal bora bora (ni pon google gak..  tak penah sampai kannn hahahahah).

Bora Bora adalah sebuah pulau dalam kumpulan pulau Polinesia Perancisseberang laut Perancis di Lautan Pasifik. (ooo dekat france.. hahahaha). Dikelilingi oleh lagun dan terumbu karang sbg penghalang. Di pusat pulau itu adalah sisa-sisa gunung berapi pupus dan membentuk kepada dua puncak, Gunung Pahia dan Gunung Otemanu. (rase cam belajar sejarah lak)

Nama asal pulau ni dalam bahasa Tahiti dikenali sebagai Pora Pora, bermakna Pertama Dilahirkan; transkripsi awal ditemui adalah "Bolabolla" atau "Bollabolla". (bukan bola bola api ya...).Walau bagaimanapun penduduk berkata Bora Bora - nama tu terus lekat. Itulah serba sedikit.. nak lebih2 google sendiri laa ye... 
Nampak tak bentuk dia.. dikepung ngan benteng kecik.. tgh2 tu laa sisa2 gunung berapi tu..  aku rasa la kan air dia jadi lawa sgt tu sbb dikepung kot.. so air2 yg tak brape nak lawa tu tak masuk direct ke pulau tu....  aku rasa laaa.. korang rasa tak?.. hahaha

 Wah verangan nak dok sini...  sambil jalan kat titi tu buat2 terjatuh.. hahaha.. 
dpt rase air jernih tu..

Lepak atas sampan ni sambil tgkap gamba.. (mcm nak edit je gamba aku dok atas sampan tu.. tp kang taksub sgt pulak hahaha..)

Lepak minum jus oren atas kerusi putih tu... pastu turun tangga terjun!! waaa besttt
tapi kenapa jus oren?? kenapa tak burger ke epal ke.. hehehe

Malam ke-2 dok sini.. wah verangan tak hengat2..

Lawa kan... tgk laa air dierrr..subhanallah... cantiknya

Air mcm cermin je.. jernihhhh..

Selesai sudah angan2ku... hahahaha.. tak penah aku posting verangan cam nih.. ermm tringin sgt kot.. huhu..  ade sebab kot kenapa aku takleh pegi.. kang pegi taknak balik pulak..

2 comments:

Umi Aida said...

bestttnyeee.. nak verangan samalah..

Farah Izza Shafik said...

sesuai pi sane.. verangan.. honeymoon.. yeay!